Καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι - ydrogios.gr

Καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι

Απλοί τρόποι για να αναπνεύσουμε καλύτερα και να προστατεύσουμε την υγεία μας όσο μένουμε σπίτι

Θα σκεφτόσασταν ποτέ ότι ο αέρας στον δρόμο της γειτονιάς σας μπορεί να είναι πιο καθαρός από αυτόν στο σαλόνι σας; Και όμως! Έχει αποδειχθεί ότι μία σειρά από παράγοντες μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Ο καπνός του τσιγάρου, τα αέρια ή σωματίδια από την κατανάλωση καυσίμων, από τα συνθετικά και χημικά υλικά που υπάρχουν σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα όπως αρωματικά, καθαριστικά ή σπρέι, αλλά και η μούχλα, τα ακάρεα, η σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα στοιχεία, ακόμη και το καθημερινό μαγείρεμα, επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων με σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους και για έναν ακόμη περισσότερο στις μέρες μας – την προστασία μας από τις ιώσεις και κυρίως τον Covid-19 – είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ορισμένους απλούς τρόπους για να κάνουμε τον αέρα στο σπίτι μας καθαρότερο και υγιεινότερο.

Αερίστε τακτικά και σωστά
Ο πρώτος και βασικός κανόνας! Μεταξύ όλων των άλλων πλεονεκτημάτων για την υγεία μας, ο τακτικός αερισμός των εσωτερικών χώρων με φρέσκο αέρα είναι και ένας από τους βασικούς τρόπους (μαζί με το συχνό πλύσιμο των χεριών, τη χρήση της μάσκας και την τήρηση αποστάσεων) που μας συστήνουν οι ειδικοί για την προστασία μας από τον Covid-19 και τις ιώσεις γενικότερα.
Όσο πλησιάζει ο χειμώνας και παραμένουμε περισσότερο στο σπίτι, η ανανέωση του αέρα είναι καλό να γίνεται τακτικά αλλά με ορθολογικό τρόπο για να μην σπαταλάμε ενέργεια. Προτιμούμε να αερίζουμε τα δωμάτια για σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. για πέντε λεπτά) περισσότερες φορές την ημέρα, κυρίως τις ώρες της ηλιοφάνειας, ανοίγοντας περισσότερα παράθυρα ώστε να δημιουργηθεί ρεύμα αέρα που θα ανανεώσει την ατμόσφαιρα χωρίς να προλάβει να παγώσει το σπίτι.

Μερικές ακόμη συμβουλές:

  • Αυξήστε τον εξαερισμό ανοίγοντας παράθυρα σε αντίθετες πλευρές του σπιτιού (αλλά όχι άμεσα απέναντι το ένα από το άλλο) και διατηρώντας τις εσωτερικές πόρτες ανοιχτές.
  • Αποφύγετε να ανοίξετε τα παράθυρα όταν έξω πραγματοποιούνται π.χ. κατασκευαστικά έργα, υπάρχει πολλή γύρη ή τις ώρες αιχμής της κίνησης για να αποφύγετε να εισέλθουν στο σπίτι ρυπογόνες ουσίες.

…και φυσικά:
Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι!

Περιορίστε τη σκόνη στο χώρο
Το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης του σπιτιού προέρχεται από τους ανθρώπους και τα υφάσματα, καθώς ίχνη δέρματος και μικρές ίνες υφασμάτων ίπτανται στο σπίτι και εναποτίθενται στις επιφάνειες δημιουργώντας σκόνη. Ο τακτικός καθαρισμός των επίπλων και υφασμάτων του σπιτιού βοηθάει να κρατήσουμε πιο καθαρή την ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό:

  • Αλλάξτε και πλύντε τα κλινοσκεπάσματα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
  • Καθαρίστε τακτικά τα χαλιά με την ηλεκτρική σκούπα ή καλύτερα αερίστε τα και «χτυπήστε» τα με την ειδική ρακέτα στο μπαλκόνι. Κάντε το ίδιο και για άλλα βαριά υφάσματα, μαξιλάρια του καναπέ ή παπλώματα, τα οποία δεν πλένονται στο πλυντήριο.

Μερικές ακόμη συμβουλές:

  • Ακολουθήστε πάντα τη σωστή σειρά καθαρίσματος: Πρώτα ξεσκόνισμα, μετά σκούπισμα.
  • Χρησιμοποιήστε πανάκι με μικροϊνες που παγιδεύει τη σκόνη στο ξεσκόνισμα.
  • Συντηρήστε σωστά την ηλεκτρική σας σκούπα. Αλλάξτε τη σακούλα συχνά, καθαρίστε και αλλάξτε το φίλτρο όποτε χρειάζεται.
  • Αποφύγετε τα πολλά υφασμάτινα διακοσμητικά αντικείμενα γιατί συσσωρεύουν περισσότερη σκόνη.

Επιπλέον λάβετε υπόψη σας τα εξής:

  • Μην αφήνετε ποτέ τη στάχτη στο τζάκι. Βεβαιωθείτε ότι η καμινάδα καθαρίζεται και συντηρείται.
  • Μην αναβάλλετε να αλλάξετε φίλτρο στο κλιματιστικό σας. Ακολουθείστε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Σκεφτείτε τη λύση ενός ατμοκαθαριστή για αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον καθάρισμα σε σχεδόν κάθε σημείο και επιφάνεια του σπιτιού, χαλιά, καναπέδες, κ.α., καθώς και απολύμανση κατά των μικροβίων, ακάρεων σκόνης και μικροοργανισμών.

 

Καταπολεμήστε την υγρασία
Η υγρασία στο σπίτι δημιουργείται, κυρίως, ως αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας. Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για το σπίτι μας είναι περίπου 50%. Η διατήρησή του είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για την αποφυγή της μούχλας και άλλων φθορών στο σπίτι αλλά και για τη σωματική και ψυχολογική μας υγεία. Η ιδανική υγρασία κάνει την διαβίωσή μας πιο άνετη και μας κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε αλλεργίες, ιώσεις και άλλα προβλήματα.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υπερβολικής υγρασίας είναι ο τακτικός αερισμός των χώρων και ειδικά αυτών όπου συσσωρεύονται υδρατμοί, το μπάνιο, η κουζίνα, ο χώρος που βρίσκεται το πλυντήριο ή στεγνωτήριο. Χρησιμοποιήστε κάθε μέθοδο εξαερισμού που διαθέτετε (σύστημα εξαερισμού, ανεμιστήρα, παράθυρο, απορροφητήρα) μετά το ντους ή όταν μαγειρεύετε για να καταπολεμήσετε την υγρασία τη στιγμή που δημιουργείται!
Επιπλέον:

  • Ελέγχετε συχνά τα υδραυλικά σας ώστε να εντοπίσετε και αντιμετωπίσετε έγκαιρα υγρασία που προέρχεται από τυχόν διαρροή.
  • Διατηρείστε σταθερή τη θερμοκρασία του σπιτιού σας στους 20 – 21 βαθμούς Κελσίου.
  • Τις κρύες και υγρές ημέρες, αξιοποιήστε τη λειτουργία αφύγρανσης του κλιματιστικού σας.
  • Μην απλώνετε ρούχα μέσα στο σπίτι.
  • Αν έχετε τζάκι, μην αποθηκεύετε τα φρεσκοκομμένα ξύλα μέσα στο σπίτι.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρα, ο οποίος ρυθμίζει την υγρασία στο σπίτι στο βέλτιστο επίπεδο. Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε, κάντε έρευνα αγοράς για να βεβαιωθείτε ότι οι τεχνικές του προδιαγραφές ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σπιτιού σας.

 

Πιο καθαρή ατμόσφαιρα….φυσικά
Αποφύγετε τα πολλά αρωματικά χώρου (π.χ. σπρέι, καθαριστικά, κεριά με άρωμα) και προτιμήστε φυσικούς τρόπους για να αρωματίσετε αλλά και να αναβαθμίσετε την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας:

  • Χρησιμοποιήστε βότανα και αιθέρια έλαια με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες (π.χ. φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ευκάλυπτο, μέντα, λεβάντα, τεϊόδεντρο) για να αρωματίσετε το χώρο σας ή στο καθάρισμα.
  • Διακοσμήστε με φυτά εσωτερικού χώρου που λειτουργούν ως φυσικοί «εξαγνιστές» της ατμοσφαιρας. Ανάμεσά τους η αλόη, το σπαθίφυλλο (είδος κρίνου), το μπέντζαμιν, το ανθούριο, η σανσιβέρια κ.α.
  • Προτιμήστε τα κεριά από μελισσοκέρι.

 
Επιπλέον:
Εάν εκτός από τη φύση επιλέξετε να επιστρατεύσετε και την τεχνολογία, στην αγορά υπάρχουν πλέον μία σειρά από νέας γενιάς ιονιστές – καθαριστές αέρα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας στο σπίτι, είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και συστήνονται ειδικά όταν υπάρχουν άτομα με αλλεργίες, άσθμα, κτλ.

 

Σχετικές πηγές και άρθρα:

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος- Ποιότητα αέρα εσωτερικών χώρων

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Home Air Pollution

Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονος – Ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικού χώρου

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy