Πρόληψη και προληπτική δίαιτα για τον καρκίνο του μαστού - ydrogios.gr

Πρόληψη και προληπτική δίαιτα για τον καρκίνο του μαστού

Γράφει η Δέσποινα Β. Μυλωνάκη Md, PhD Γενικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελήτρια Α’ της Α΄ χειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Υπεύθυνη Ιατρείου Μαστού – https://dmilonaki.gr/

Η πρόληψη σώζει!

Είναι δυνατό να μειώσουμε τον κίνδυνο νόσησης από τον καρκίνο του μαστού υιοθετώντας μία προσεκτική συμπεριφορά, τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου και μια καλή διατροφή.

Η κα Δέσποινα Μυλωνάκη μας ενημερώνει σχετικά:

  • Βάλτε τη φυσική άσκηση στη ζωή σας και ακολουθείστε μία διατροφή με χαμηλά λιπαρά, πολλά φρούτα και λαχανικά.
  • Θηλάστε! Η γαλουχία των παιδιών βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, καθώς ο θηλασμός επιτρέπει στο μαστικό κύτταρο να ολοκληρώσει την ωρίμανσή του και να είναι έτσι πιο ανθεκτικό σε πιθανές νεοπλαστικές μεταλλάξεις.
  • Η μαστογραφία αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την πρόωρη διάγνωση. Γι’ αυτό το λόγο συνίσταται μια φορά το χρόνο, σε όλες τις γυναίκες άνω των 50 ετών. Στις γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσησης (μητέρα/αδελφή), η εξέταση θα πρέπει να ξεκινά νωρίτερα, γύρω στα 40-45, μια φορά το χρόνο.
  • Ο υπέρηχος είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση για τον έλεγχο του νεαρού στήθους εφόσον σ’ αυτή την περίπτωση η μαστογραφία δεν ενδείκνυται. Σας συμβουλεύουμε να απευθυνθείτε στον γιατρό στην περίπτωση που εμφανιστούν οζίδια.
  • Η επίσκεψη: σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να επισκέπτεσαι το γυναικολόγο σου για μια εξέταση του στήθους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Η ψηλάφιση : είναι μια τεχνική που επιτρέπει στη γυναίκα να διακρίνει πρόωρα μεταλλάξεις του στήθους. Η αποτελεσματικότητα του σε επίπεδα screenining είναι πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι προσδίδει κάτι παραπάνω στην εξέταση και στη μαστογραφία αλλά δεν μπορεί να τις αντικαταστήσει. Μπορείτε να δείτε εδώ τις σωστές τεχνικές αυτοεξέτασης / ψηλάφισης.

Προληπτική Δίαιτα

Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει τη χρησιμότητα μίας ειδικής δίαιτας στην πρόληψη κατά των επιπλοκών του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που έχουν ήδη προσβληθεί.

Παράλληλα, αξιολογείται η χρησιμότητα της ίδιας δίαιτας στην αρχική πρόληψη, δηλαδή σε όσους ακόμα δεν νοσούν.

Στη βάση αυτής της διατροφής υπάρχει μια υψηλή λήψη φυτοοιστρογόνων (φυτικές ορμόνες, παρόμοιες με τα οιστρογόνα) που περιέχονται κυρίως στη σόγια και τα παράγωγά της, τα φύκια, τους σπόρους λιναριού, τα όσπρια, τα φρούτα του δάσους, τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Επίσης, περιορίζονται τα κατεργασμένα ζάχαρα, που αυξάνουν την ινσουλίνη στο αίμα επιφέροντας διαβήτη, για χάρη ακατέργαστων ζαχάρων και αμιδίων.

Συνίσταται επίσης η κατανάλωση τροφών όπως ράπα, σινάπι, ρόκα, κουνουπίδι, μπρόκολo, λαχανάκια Βρυξελών, ραπανάκι, λάχανο.

Είναι καλό να ευνοείται το ψάρι συγκριτικά με τις φυτικές πρωτεΐνες, συνοδευόμενο από μεγάλες ποσότητες ινών (φρούτα, δημητριακά, χόρτα, όσπρια).

Πρέπει να περιορίζεται η λήψη γαλακτοκομικών και αυγών, προσέχοντας ωστόσο τη συνολική ποσότητα ασβεστίου για να προληφθεί η οστεοπόρωση.

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy