Φοιτητής και νοικοκύρης - Συμβουλές πριν τη μετακόμιση - ydrogios.gr

Φοιτητής και νοικοκύρης – Συμβουλές πριν τη μετακόμιση

Συγχαρητήρια! Η νέα σου ζωή ως φοιτητής ξεκινά σύντομα και πολύ πιθανό να συνεπάγεται για σένα….μετακόμιση.

Αν έχεις ήδη κάνει την έρευνα για το σπίτι που θα στεγάσει τη νέα σου ζωή και λίγο πριν μπεις σε πυρετό «πακεταρίσματος», δώσε προσοχή σε ορισμένα βασικά σημεία. Μπορεί να μην είναι και οι πιο διασκεδαστικές δουλειές που έχεις να κάνεις, είναι ωστόσο απαραίτητες, πριν τη μετακόμισή σου, για να κάνουν το νέο σου ξεκίνημα ευκολότερο, ομαλότερο και ασφαλέστερο….και τους  δικούς σου πιο ήρεμους για το «παιδί που φεύγει για πρώτη φορά από το πατρικό» 

 

Μισθωτήριο συμβόλαιο και ενοίκιο 

  • Η μετακόμιση – εννοείται – δεν ξεκινά πριν την υπογραφή του συμβολαίου με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας. Συζητήστε, συμφωνήστε, υπογράψτε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο. Πάντοτε να ζητάς αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία.
  • Να είσαι εξ αρχής πλήρως ενημερωμένος και ξεκάθαρος ως προς τους όρους τους οποίους θα υπογράψεις. Τυχόν δυσμενείς ή καταχρηστικοί όροι δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί.
  • Να γνωρίζεις ότι η καταβολή της εγγύησης, έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια, είναι ωστόσο θέμα συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη και δεν πηγάζει από το νόμο.
  • Ο χρόνος διάρκειας της μίσθωσης που αναφέρεται στο μισθωτήριο είναι υποχρεωτικός και για τις δύο πλευρές. Στη δική σου περίπτωση θα πρέπει να αναγραφεί ότι το ακίνητο μισθώνεται ως «φοιτητική κατοικία», διαφορετικά – αν γραφεί ως «κύρια κατοικία» – ισχύει υποχρεωτικά για 3 χρόνια έστω και αν η διαμονή σου συμφωνήθηκε για λιγότερο χρονικό διάστημα.
  • Εάν έχεις νοικιάσει επιπλωμένο σπίτι, πρέπει να γίνει μια λεπτομερής καταγραφή των επίπλων, συσκευών και άλλων αντικειμένων που ήδη περιλαμβάνονται σε αυτό. Τυχόν προϋπάρχουσες ζημιές ή φθορές πρέπει να σημειωθούν στο μισθωτήριο, ώστε ο ιδιοκτήτης να μην αξιώσει από εσένα χρήματα στο μέλλον.
  • Από την πλευρά σου, ως ενοικιαστής, πρέπει να επιδείξεις συνέπεια στην καταβολή των ενοικίων, την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών του ακινήτου ή πολυκατοικίας.

Λογαριασμοί και έξοδα

  • Ενημερώσου από την αρχή για τα κοινόχρηστα που αφορούν την κατοικία. Ζήτησε να δεις προηγούμενους λογαριασμούς κοινοχρήστων του σπιτιού, ειδικά από χειμερινούς μήνες.
  • Τι είδος θέρμανσης υπάρχει στο σπίτι (αυτόνομη, κεντρική, κλιματισμός, φυσικό αέριο); Αυτή είναι μια σημαντική πληροφορία που πρέπει να εκτιμήσεις από την αρχή, καθώς τα έξοδα θέρμανσης ενδέχεται να επιβαρύνουν αρκετά τον προϋπολογισμό σου.
  • Ενημερώσου και τακτοποίησε τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κτλ. Βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν οφειλές από προηγούμενους ενοικιαστές.
  • Έχε υπόψη σου ότι η καθυστέρηση στην πληρωμή των κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τις ίδιες συνέπειες με την καθυστέρηση του ενοικίου.

Ασφάλεια και λειτουργικότητα

  • Προτού υπογράψεις το συμβόλαιο, βεβαιώσου ότι παραλαμβάνεις το σπίτι σε καλή και λειτουργική κατάσταση.
  • Κάνε έναν καλό έλεγχο για τυχόν βλάβες, φθορές ή βασικές ελλείψεις στο ακίνητο που πρέπει να διορθωθούν από τον ιδιοκτήτη προτού μετακομίσεις.
  • Έλεγξε πολύ καλά ηλεκτρικά, υδραυλικά, κουφώματα, βρύσες, τυχόν ίχνη υγρασίας, κτλ. Για την καλύτερη προσωπική σου ασφάλεια έλεγξε επίσης προσεκτικά κλειδαριές σε πόρτες και παράθυρα και ζήτησε πληροφορίες σχετικά με εξόδους πυρκαγιάς, τυχόν συναγερμούς ασφαλείας ή κάμερες στο ακίνητο ή την πολυκατοικία.
  • Όπως και στη περίπτωση των επίπλων, τυχόν ζημιές ή φθορές που δεν επισκευάζονται αρχικά από τον ιδιοκτήτη, εάν δεχθείς να μην επισκευαστούν, θα πρέπει τουλάχιστον να αναφερθούν στο μισθωτήριο αναλυτικά για να μη ζητηθούν στο μέλλον ευθύνες.
  • Σε κάθε περίπτωση – να γνωρίζεις ότι ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) υποχρεούται κατά τον νόμο να παραδίδει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε αλλά και να την διατηρεί κατάλληλη  για όλη την διάρκεια της μίσθωσης – άρα υποχρεούται να κάνει τις απαραίτητες επισκευές (π.χ. βάψιμο, επισκευή υδραυλικών και ηλεκτρικών, πατωμάτων, κτλ.) που θα προξενούνται, στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης χρήσης.

Η σημασία της ασφάλισής σου

  • Καταρχάς ζήτησε να μάθεις εάν ο ιδιοκτήτης διαθέτει ασφάλιση για το ακίνητο. Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά σου είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχεις ασφαλίσει τον δικό σου φοιτητικό και οικιακό εξοπλισμό (έπιπλα, συσκευές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κτλ.) για κλοπή και ζημιές που τυχόν θα προκληθούν από π.χ. νερά/διαρροές, πυρκαγιά, κ.α.
  • Εξίσου σημαντικό είναι να ασφαλίσεις την ευθύνη που έχεις προς τον ιδιοκτήτη, για ζημιές από πυρκαγιά που μπορούν να προξενηθούν στο ακίνητο.
  • Η Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει τα κατάλληλα προγράμματα ασφάλισης για την φοιτητική σου κατοικία και άλλα προγράμματα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν όπως ασφάλιση υγείας ή προσωπικού ατυχήματος, με πολύ οικονομικά ασφάλιστρα.
  • Επιπλέον, οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και μπορούν να σε βοηθήσουν να επιλέξεις το πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου. Σε οποιαδήποτε πόλη λοιπόν και αν πρόκειται να μετακομίσεις, ρίξε μια ματιά στην ιστοσελίδα μας και αναζήτησε τον κοντινότερο σε εσένα συνεργάτη μας εδώ:

https://www.ydrogios.gr/web/diktuo/euresi-synergati/

 

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy