Κοιμηθείτε καλά. Ζήστε καλά! Τα οφέλη του ύπνου στην υγεία - ydrogios.gr

Κοιμηθείτε καλά. Ζήστε καλά! Τα οφέλη του ύπνου στην υγεία

Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι βασική προϋπόθεση καλής υγείας και ευζωίας. Κάνει καλό στο σώμα, το μυαλό, την ψυχική διάθεση, την παραγωγικότητα, τις σχέσεις μας και όχι μόνο!

Οι ειδικοί προτείνουν να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες την ημέρα.

Ας δούμε ορισμένους από τους λόγους που κάνουν τον ύπνο μας τόσο σημαντικό!

Δυνατό Ανοσοποιητικό

Ο επαρκής, ποιοτικός ύπνος ενισχύει την ισορροπημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει την άμυνα απέναντι στις ιώσεις και μειώνει την ευαισθησία στις αλλεργίες.

Τι λένε οι ειδικοί:

Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός ξεκουράζεται. Μειώνεται η αναπνευστική και μυϊκή δραστηριότητα και το ανοσοποιητικό εξασφαλίζει την απαραίτητη ενέργεια για να φέρει εις πέρας τις λειτουργίες του. Απελευθερώνει κυτοκίνες, ένα είδος πρωτεϊνών που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς του ξεκούραστου ύπνου στην Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, ο σωστός ύπνος μπορεί να κάνει τα εμβόλια πιο αποτελεσματικά!

Υγιής καρδιά

Ακριβώς όπως το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έτσι και η καρδιά μας χρειάζεται ξεκούραση. Πολυάριθμες έρευνες δείχνουν τη σύνδεση μεταξύ της στέρησης του ύπνου και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι λένε οι ειδικοί:

Ένας καλός ύπνος ρίχνει τα επίπεδα του στρες και την αρτηριακή πίεση και βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη, η έλλειψη ύπνου έχει βρεθεί να σχετίζεται με διάφορους παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς, όπως, ενδεικτικά, η αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η αύξηση της CRP (C-αντιδρώσα πρωτεϊνης), η οποία σχετίζεται με τις φλεγμονές του οργανισμού και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ο μειωμένος ύπνος παρεμβαίνει επίσης στη ρύθμιση της όρεξης, που σημαίνει ότι μπορεί να μας οδηγήσει στο να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες ή λιγότερο υγιεινά.

Πρόληψη της αύξησης του βάρους

Μπορεί ο συνιστώμενος ύπνος των 7-8 ωρών την ημέρα να μην έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την απώλεια κιλών, ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν ότι ο καλός ύπνος συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Αντιθέτως, ο μη επαρκής χρόνος ύπνου έχει συνδεθεί με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και με πρόσληψη βάρους.

Τι λένε οι ειδικοί:

Ο ελλιπής ύπνος επηρεάζει την ισορροπημένη παραγωγή της γκρελίνης και της λεπτίνης, δύο ορμονών που σχετίζονται άμεσα με τη ρύθμιση της όρεξης και του μεταβολισμού μας. Όταν κοιμόμαστε λιγότερο από το κανονικό γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι ενώ η αύξηση του άγχους, που επίσης σχετίζεται άμεσα με τη έλλειψη ύπνου, μπορεί να μας μας κάνει πιο επιρρεπείς σε υπερβολές στο φαγητό ή ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Νους υγιής

Ο ύπνος κάνει καλό στη μακροπρόθεσμη υγεία μας αλλά και τη βραχυπρόθεσμη λειτουργία του εγκεφάλου μας ενισχύοντας σημαντικές γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή και η δημιουργικότητα. Αυτό έχει φυσικά θετική επίδραση σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, από τις καλύτερες επιδόσεις στην εργασία και την επίλυση προβλημάτων έως την… καλύτερη οδήγηση και την αποφυγή ατυχημάτων.

Τι λένε οι ειδικοί:

Ο κομβικός ρόλος του ύπνου στην παγίωση της μνήμης, με τη μετατροπή των φρέσκων αναμνήσεων σε σταθερές μακροπρόθεσμες αναμνήσεις, έχει διεξοδικά μελετηθεί. Η ικανότητα συγκέντρωσης και η προσοχή στη λεπτομέρεια έχουν επίσης άμεσα συνδεθεί με τον ύπνο ενώ τα όνειρα, κατά την φάση REM του ύπνου, με την ικανότητά μας για τη δημιουργική επίλυση νέων προβλημάτων!

Καλύτερη διάθεση

Ο ύπνος μας προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία, μειώνει την ένταση και το άγχος. Όταν κοιμόμαστε καλά νιώθουμε ξεκούραστοι. Με την ενέργειά μας σε καλά επίπεδα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής. Ενοχλούμαστε ή θυμώνουμε λιγότερο, άρα είμαστε πιο χαρούμενοι!

Τι λένε οι ειδικοί:

Πολλές συναρπαστικές έρευνες της τελευταίας δεκαετίας έχουν δείξει τον σημαντικό ρόλο του ύπνου στη ρύθμιση των συναισθημάτων μας. Ο ύπνος επιδιορθώνει και ανανεώνει τα νευρωνικά εγκεφαλικά δίκτυα, που ρυθμίζουν και ελέγχουν τα συναισθήματα. Κάνοντας αυτό, μας προετοιμάζει για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας και τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. Η στέρηση ύπνου, από την άλλη, έχει συνδεθεί με αλλαγές στην αμυγδαλή, έναν βασικό κόμβο του εγκεφάλου στη επεξεργασία συναισθημάτων και έχει βρεθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Ομορφιά

Όταν κοιμόμαστε ξεκουράζεται το σώμα, το μυαλό αλλά και η επιδερμίδα μας.  Ένας καλός ύπνος μας κάνει σίγουρα πιο υγιείς αλλά και πιο όμορφους με πολλούς τρόπους!

Τι λένε οι ειδικοί:

Κατά τη διάρκεια του ύπνου πραγματοποιείται η ανανέωση και επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος και αποβάλλονται οι τοξίνες. Ενεργοποιείται η παραγωγή κολλαγόνου, ουσία που χαρίζει σφριγηλότητα και πυκνότητα στο δέρμα, ενώ αυξάνεται η φυσική κυκλοφορία του αίματος που κάνει την επιδερμίδα πιο φωτεινή και ροδαλή.  Από την άλλη, η έλλειψη ύπνου κάνει το δέρμα μας να φαίνεται πιο κουρασμένο, ενώ μακροπρόθεσμα συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση.

Και κάτι ακόμα:
Η έλλειψη ύπνου διακυβεύει την ασφάλειά μας!

Ο λίγος ύπνος μας κάνει επιρρεπείς σε ατυχήματα. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος διπλασιάζονται σε ανθρώπους που κοιμούνται λιγότερο από το συνιστώμενο επτάωρο ή οχτάωρο.  Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρόνος αντίδρασής μας επιβραδύνεται όταν ο εγκέφαλός μας δεν είναι πλήρως ξεκούραστος.

Ας κοιμηθούμε λοιπόν για να παραμείνουμε υγιείς, όμορφοι και ασφαλείς!

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες:

American Academy of Sleep Medicine

Sleep Foundation

The Sleep Charity

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy