Καιρός για βόλτες με τη μοτοσυκλέτα - ydrogios.gr

Καιρός για βόλτες με τη μοτοσυκλέτα

6 + 1 βασικοί έλεγχοι πριν τις εξορμήσεις σας

Ο καιρός είναι ιδανικός και οι μετακινήσεις απελευθερώθηκαν. Οι λάτρεις των δικύκλων μπορούν πλέον να απολαύσουν κοντινές ή μακρινές εξορμήσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια και ελευθερία. Καθώς όμως η μοτοσυκλέτα σας βγαίνει από την πιθανή αδράνεια κάποιων μηνών και ειδικά αν σχεδιάζετε πιο μακρινά ταξίδια, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι όλα λειτουργούν σωστά. Ξεκινήσετε από έναν καλό γενικό έλεγχο και θυμηθείτε: Εάν η ώρα του σέρβις πλησιάζει, μην το αναβάλλετε – προγραμματίστε το άμεσα.

 

 

Ελέγξτε την πίεση του αέρα, το βάθος του πέλματος και δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε φθορές και παραμορφώσεις (ξένα σώματα, κοψίματα, ρωγμές από τυχόν προσκρούσεις σε πεζοδρόμια ή λακκούβες, φθορές στη ζάντα, εξογκώματα) που μπορεί να αποβούν επικίνδυνα στο δρόμο και αποτελούν σοβαρούς λόγους για επένδυση σε νέα λάστιχα. Σημειώστε ότι, ακόμη και εάν τα λάστιχα δεν εμφανίζουν εμφανείς φθορές, η ηλικία τους είναι καθοριστική για την απόδοσή τους και πρέπει να αλλάζονται κάθε 2-3 χρόνια.

 

Ο τακτικός έλεγχος και η φροντίδα της αλυσίδας αποτελεί ένα από τα πρώτα μελήματα ενός καλού μοτοσυκλετιστή. Η ρύθμιση της αλυσίδας πρέπει να γίνεται με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή (συμβουλευθείτε το βιβλιαράκι ή απευθυνθείτε στον μηχανικό σας). Ο τακτικός καθαρισμός και η λίπανση της αλυσίδας με ειδικό σπρέι είναι εξίσου σημαντικά. Εάν πρόκειται να διανύσετε πολλά χιλιόμετρα έχετε μαζί σας ένα σπρέι. Η λίπανση συνίσταται κάθε 500 – 1.000 χλμ. περίπου, ωστόσο είναι δυνατόν να χρειαστεί συχνότερα ειδικά αν η μηχανή εκτίθεται σε ζέστη, σκόνη, χώμα, λάσπη, βροχή ή νερό.

 

 

Ελέγξτε την στάθμη των λαδιών του κινητήρα σας ακόμα και αν έχετε κάνει λίγα χιλιόμετρα από την τελευταία αλλαγή και συμπληρώστε αν είναι κάτω από το όριο. Μην υπερπληρώνετε με λάδι. Κατά τη διάρκεια ενός μακρινού ταξιδιού, κάντε τακτικό έλεγχο κάθε 1.000 χλμ. περίπου.
 

 

Ελέγξτε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού και συμπληρώστε εάν χρειάζεται. Κάντε τον έλεγχο με τον κινητήρα κρύο και σβηστό.

 

 

Ελέγξτε ότι η στάθμη των υγρών στα φρένα βρίσκεται εντός των ορίων και ρίξτε μια ματιά στα σωληνάκια των φρένων για τυχόν ρωγμές ή υγρασία. Αν αντιληφθείτε κάποια διαρροή σπεύστε για επισκευή. Ελέγξτε επίσης το πάχος των δίσκων και στα τακάκια. Εάν κάποιο από τα δύο πλησιάζει στο όριο αντικατάστασής του, προγραμματίστε το άμεσα.

 

Βεβαιωθείτε ότι φώτα και φλας λειτουργούν σωστά και ρυθμίστε το ύψος της δέσμης των φώτων. Εάν κάνετε μακρινό ταξίδι πάρτε μαζί σας ανταλλακτικές λάμπες, σε περίπτωση που κάποια καεί.

 

Ελέγξτε τις αναρτήσεις, το τιμόνι, τη λειτουργία της κόρνας, ρυθμίστε τους καθρέπτες. Κάντε έναν περιμετρικό οπτικό έλεγχο για τυχόν διαρροές στο δρόμο από τα υγρά της μηχανής, σπασμένα εξαρτήματα, κτλ. Για οποιαδήποτε πρόβλημα απευθυνθείτε στο συνεργείο σας.

 
Για την ασφάλιση της μοτοσυκλέτας σας δείτε εδώ

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy