Έχουν τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου ημερομηνία λήξης; - ydrogios.gr

Έχουν τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου ημερομηνία λήξης;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Ναι! Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν ημερομηνία λήξης και αυτή είναι σημαντική για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Για να είμαστε πιο σαφείς, τα παιδικά καθίσματα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, δηλαδή ενδεδειγμένη περίοδο χρήσης από τον κατασκευαστή τους. Επιπλέον, όπως συμβαίνει με πολλά προϊόντα, η ποιότητα και η λειτουργικότητά τους υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τη χρήση.

Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε, ανά πάσα στιγμή, τι ισχύει για το παιδικό κάθισμα που χρησιμοποιούμε και ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αντοχή και την απόδοσή του. Επιπλέον να φροντίζουμε να το διατηρούμε σε καλή κατάσταση!

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε την απόλυτη ασφάλεια των μικρών μας επιβατών στο αυτοκίνητο. 

Γιατί λήγουν τα παιδικά καθίσματα;

Οι βασικότεροι λόγοι που καθιστούν το παιδικό κάθισμα ακατάλληλο για χρήση μετά από μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι οι εξής:

  • Ξεπερασμένη τεχνολογία και πρότυπα ασφάλειας
    Οι κατασκευαστές καθισμάτων αυτοκινήτου εξελίσσουν συνεχώς τα προϊόντα τους βελτιώνοντας την απόδοση και ασφάλειά τους. Νέα δεδομένα από δοκιμές σύγκρουσης/crash test, νέες τεχνολογίες, νέα υλικά αλλά και νέα πρότυπα, έχουν ως αποτέλεσμα νέα βελτιωμένα μοντέλα. Ένα παιδικό κάθισμα, το οποίο έχετε για πολύ καιρό ή έχετε δανειστεί από άλλους ή έχετε αγοράσει μεταχειρισμένο, ακόμη και αν μοιάζει σε καλή κατάσταση, είναι πιθανό να μην είναι κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και να μην καλύπτει τις πιο πρόσφατες προδιαγραφές ασφάλειας.
  • Φθορές και ζημιές
    Η πάροδος του χρόνου, οι συνθήκες χρήσης και συντήρησης του καθίσματος επηρεάζουν τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του. Για παράδειγμα, ένα κάθισμα, το οποίο έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές ή έχει μπει και βγει από τη θέση του πολλές φορές, μπορεί να έχει φθαρεί ή να φέρει ελλιπή ή αλλοιωμένα ή «χαλαρωμένα» ανταλλακτικά ή εξαρτήματα που το καθιστούν λιγότερο σταθερό και ασφαλές.  Επιπλέον, η πολύχρονη έκθεση του αυτοκινήτου σε έντονη ζέστη ή κρύο μπορεί να επηρεάσει τα πλαστικά μέρη του καθίσματος καθιστώντας τα εύθραυστα. Πολλές από αυτές τις φθορές μπορεί να μην είναι εύκολα ορατές με το μάτι. Τέλος ένα παιδικό κάθισμα το οποίο έχει εμπλακεί σε ατύχημα / σύγκρουση είναι πιθανό να καταστεί ακατάλληλο για χρήση και να χρειάζεται αντικατάσταση.

Πώς διασφαλίζουμε ότι το κάθισμα που χρησιμοποιούμε είναι εντός της ενδεδειγμένης διάρκειας χρήσης;

  • Ελέγχουμε το κάθισμα και εντοπίζουμε την ετικέτα με τις πληροφορίες που αφορούν την ημερομηνία κατασκευής του. Ενημερωνόμαστε για την ενδεδειγμένη περίοδο χρήσης από τον κατασκευαστή. Συνήθως αυτή κυμαίνεται από 6 έως 10 χρόνια αλλά είναι δυνατόν να είναι και μικρότερη.
  • Παραμένουμε ενήμεροι για τυχόν κανονιστικές / νομοθετικές αλλαγές που αφορούν τα πρότυπα ασφάλειας των παιδικών καθισμάτων ή για τυχόν ανακλήσεις παιδικών καθισμάτων από την αγορά.
  • Κρατάμε το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή σε συγκεκριμένο και ασφαλές σημείο ώστε να έχουμε ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στις πληροφορίες χρήσης και ασφάλειας του καθίσματος.
  • Εάν πρόκειται να αγοράσουμε μεταχειρισμένο καθισματάκι ή να το δανειστούμε από άλλους, προσέχουμε: Βρίσκεται μέσα στην ενδεδειγμένη περίοδο χρήσης του; Μπορούμε να γνωρίζουμε το πλήρες ιστορικό του; Πότε αγοράστηκε; Έχει τα γνήσια ανταλλακτικά; Έχει υποστεί ζημιές που πρέπει να γνωρίζουμε;
  • Γενικά πάντως είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε μεταχειρισμένα καθίσματα καθώς ενδεχομένως αυτά θα φτάσουν στο όριο της ζωής τους πιο σύντομα. Ειδικά εάν πρόκειται να χρειαστούμε το κάθισμα για αρκετά χρόνια είναι καλύτερο να επενδύσουμε σε ένα νέο μοντέλο με μεγάλο όριο ζωής και τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας.
  • Ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε ένα παλιό κάθισμα; Για λόγους ασφάλειας αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος είναι καλύτερο να το ανακυκλώσουμε. Καλύτερα να μην το αφήσουμε απλώς στα σκουπίδια καθώς δεν αποκλείεται να το βρει κάποιος και να το χρησιμοποιήσει για το δικό του παιδί.

Μοιράσου το

Αντιγραφή συνδέσμου

Copy